BEZIENSWAARDIGHEDEN

Het Meetjesland profileert zich als een rustige plattelandsregio, dicht bij de Noordzee en vlak bij de cultuursteden Gent en Brugge. Het is in trek als fiets- en wandelregio.

De Huysmanhoeve en Drongengoedhoeve fungeren als streekbezoekerscentra. Het fietsknooppuntennetwerk van het Meetjesland is 790 kilometer lang; er zijn ook twee wandelknooppuntennetwerken (‘Meetjeslandse Bossen’ en ‘Meetjeslandse Kreken’).  

De bossen, kanalen en kreken vormen een decor voor het fietsen en wandelen. Sinds 2010 heeft het ook een officiële feestdag, 21 juni. Op deze dag worden er doorheen het hele Meetjesland activiteiten georganiseerd door de verschillende gemeenten en handelaars.

In het zuiden van het Meetjesland zijn meerdere kastelen te vinden, waaronder het Kasteel van Poeke in Poeke of het Kasteel van Lovendegem.

Bron: Wikipedia

Landschapspark Drongengoed

Het Landschapspark Drongengoed bouwt aan een unieke toeristisch-recreatieve bestemming binnen de toeristische regio Meetjesland. Het Drongengoed is, met ongeveer 750 hectare, het grootste aaneengesloten bosgebied van Oost-Vlaanderen. Ontdek het op Fietsnetwerk Meetjesland of via het Wandelnetwerk Meetjeslandse Bossen. De vroege oorsprong van dit gebied leer je kennen op de Drongengoedhoeve. Bezoek er zeker eens de permanente tentoonstelling ‘Het geheim van de Cuesta’.
De dorpen Knesselare, Ursel en Kleit zijn de culturele toegangspoorten naar de groene long Drongengoed-Maldegemveld. Breng een bezoekje aan het landschapspark. Fiets en wandel, vanuit de dorpskernen, langs de verschillende attractiepunten binnen dit boeiend landelijk lappendeken. Je kan een Viva Velo-fiets huren bij een van onze ambassadeurs om het gebied optimaal te verkennen!
Belééf het Drongengoed en laat je meeslepen in de verborgen verhalen en de grenzeloze rust. Ontdek, geniet, ontspan!

Uitgebreide info vind je op de website.

Streekcentrum Huysmanhoeve in Eeklo

Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve is de ideale startplaats voor de ontdekking van het Meetjesland. Je kunt er kennis maken met de verschillende aspecten van deze boeiende streek: natuur, cultuur, geschiedenis, landschap en recreatie. Tijdens de openingsuren kun je terecht in de cafetaria en het regionaal erfgoeddepot (in het woonhuis en de koeienstal). Even uitblazen tijdens een fietstocht, picknicken, een boek lezen, krulbollen,… het kan er allemaal. Voor de kinderen is er een natuurlijke speeltuin.

Het Streekcentrum is open van 1 april tot 1 oktober van woensdag tot en met zondag (ook op feestdagen) van 11 tot 18 uur. De toegang is gratis.

Canadamuseum in Adegem

Ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de Bevrijding, besloot de heer Van Landschoot een privaat museum op te richten ter ere van de bevrijders. In het museum wordt de mobilisatie, bezetting en bevrijding van Vlaanderen op een levendige manier voorgesteld. Verscheidene diorama’s tonen u levensechte militaire acties uit WOII met 270 uniformen, wapens, zenders, posters, uitrustingen,….

VZW Canada-Poland War Museum, Heulendonk 21, 9990 Adegem.
Uitgebreide info omtrent openingsuren en reservaties vind je terug op de website.

Provinciaal domein Het Leen & Arboretum

Het Leen is hét provinciaal domein voor wie zich wil verdiepen in de wereld van het bos. Wat vroeger een militair domein was, groeide met de juiste ingrepen van de provincie uit tot een trekpleister voor gezinnen, groepen en scholen. Een bloeiend bos van maar liefst 278 hectare, een prachtig arboretum en een wandelgebied waar je urenlang kan verdwalen: wat wilt een mens nog meer?

Het beste aan dit provinciaal domein? Ook rolstoelgebruikers én gezinnen met buggy’s kunnen comfortabel een mooi deel van de wandelingen afleggen. De ondergrond is op vele plaatsen immers nog verhard – een ex-militair domein, weet je nog? 

Maar ook aan niet-verharde paadjes is er geen gebrek. Als je eropuit trekt, vind je maar liefst 15 vijvers op je pad. En ja, in 3 ervan mag je nog eens vissen ook. Meer informatie over de regels daarrond vind je ter plaatse of op de website van Het Leen zelf.

Stoomcentrum Maldegem

Droomde u er als kind van om machinist te worden? Zoekt u een origineel cadeau? Het stoomcentrum biedt u de mogelijkheid om te ondervinden hoe het is om op een stoom- of diesellocomotief te staan.

Het Stoomcentrum is open vanaf mei tot eind september. U kan er met groepen terecht op zowel normale openingsdagen, voor een treinrit volgens de dienstregeling, alsook voor uw eigen extra-trein. Ook op weekdagen kan u er terecht voor uw groepsbezoek, treinrit.

Vzw Stoomcentrum Maldegem, Stationsplein 8, 9990 Maldegem
Uitgebreide info omtrent openingsuren en reservaties vind je terug op de website.

De kreken

Vanuit de Huysmanhoeve brengt de brug over de expressweg je op het noordelijk stuk van het Fietsnetwerk Meetjesland. Knooppunt 93 zet je verder op weg langs mooie dorpjes en krekenplekjes. Het krekengebied in het Meetjesland is een streek die enkele eeuwen geleden gewonnen werd op de zee. Een ingewikkeld systeem van dijken resulteerde in vruchtbaar land en in een eigenaardig en uniek landschap. Kreken, wijdse landschappen, grote hoeven, kerkjes, rust en natuur zijn er te verkennen.

Meer fietsroutes in Vlaanderen vind je op de website www.fietsroute.org.

Markten in de streek

In ’t Meetjesland leeft de markt! Niet toevallig zijn twee van de allerbekendste gezichten ooit op de Vlaamse markten Meetjeslanders; volkszangers Tamboer en Eddy Wally zijn van heinde en verre bekend.

Elke voormiddag van de week kan je wel ergens flaneren tussen de marktkraampjes. Keuze genoeg om met een souvenir uit het Meetjesland terug naar huis te keren.

  • Maandag: Zelzate, Maldegem
  • Dinsdag: Zomergem, Assenede, Hansbeke
  • Woensdag: Ertvelde
  • Donderdag: Eeklo, Doornzele
  • Vrijdag: Sleidinge, Lovendegem, Nevele
  • Zaterdag: Evergem
  • Zondag: Eeklo Kaaiken